Vi vill manifestera mångfald och möten mellan människor samt det faktum att vi alla har behov och brister – att vi alla är ”störda och stolta”.

Img

Alla är vinnare på Störd och stolt galan

Lördagen 5 december, helgen innan årets Nobelfest var det världspremiär för en ny stolt gala. Under pompa och ståt delade vi ut priser på Störd och Stolt Galan till personer och företag som gjort stordåd. En helt fantastisk kväll! 

Vädar för kvällen var Anders Wieslander, poet i Medis 5 och Anna Hildingsson från Riks-Klippans styrelse. 

Madeline Stuart från Australien välkomnades som hedersgäst på galan! Hon är världskänd fotomodell från Australien, den första kvinnliga professionella modellen med Downs syndrom som bland annat gästat New York Fashion Week 2015. Hon var eskorterad av Jeffrey Ige, kulstötaren som tagit silvermedalj i specialolympics.

Per Granberg från Charta 77, Lotta Engberg, Karl Dyall, Emma Essinger, Drifters, Medis 5 och flera andra stod för musiken.

En världsunik händelse där personer med utvecklingsstörning stod i centrum. För första gången har människor med utvecklingsstörning sin egen gala där de belönar företag och personer som gjort något bra som är värt att uppmärksammas. Vinnarna:

 • Priset till årets stördaste forskargärning går i år till en kvinna som ägnat ett helt liv åt att ge barn och vuxna med språksvårigheter möjligheten att uttrycka sig. Grattis Iréne Johansson, professor emerita, Karlstads universitet.
 • Priset till årets stördaste skola går i år till en skola som lyckats göra hela Sverige till ett enda klassrum med hjälp av deras distansutbildning. Grattis Mora folkhögskola och Kerstin Gatu.
 • Priset till årets stördaste arbetsgivare går i år till ett företag som med sina 1400 butiker över hela Sverige förstått möjligheten med att anställa personer med funktionsnedsättning. Grattis ICA Sverige.
 • Priset till årets stördaste affärsidé går i år till ett företag som en gång för alla bevisar att skönhet kan göra världen lite bättre.Grattis Funki Models och Lou Rehnlund.
 • Priset till årets stördaste konsthall går i år till en konsthall som förstår värdet av att släppa fram unika konstnärer. Grattis Sandgrunds Konsthall, Lars Lerin och Manoel ”Junior” Marques Lerin.
 • Priset till årets störste välgörenhetsinsamling går i år till en person som med två tomma händer och ett par gympadojor visade att allt är möjligt. Till exempel att samla in 37.012 kr till FUB. Grattis Erik Fredlund.
 • Priset till årets stördaste idrottsklubb går i år till en anrik klubb som varit på glid i snart hundra år, och som i år arrangerade världsmästerskapen i skidor för personer med utvecklingsstörning. Grattis Åsarnas IK och Kristina Göransson.
 • Priset till årets stördaste komiker går i år till skaparen av föreställning ”I Fadern, sonen och Försäkringskassans namn.” Grattis Eric Löwenthal.
 • Priset till årets stördaste sponsorinsats går i år till den person som ytterst gjorde det möjligt för Sveriges fotbollslandslag för lindrigt utvecklingsstörda att delta i fotbolls-VM i Brasilien. Grattis Zlatan Ibrahimović.
 • Priset till årets stördaste tv-kanal går i år till en kanal som har modet, och den goda smaken, att på bästa sändningstid gå i bräschen för program som är unika. "En annan del av Köping", ”Trollkarlen från Glada Hudik" och nu senast "Heja Sverige” bjuder in hela Sverige till en värld som för få känner till. Grattis TV4.
 • Störd och Stolt Galans Specialpris, är ett pris som hyllar det viktigaste som finns: vänskap mellan människor. Vinnarna har varit vänner sedan förskolan. Inget tycks stoppa dessa två. Att ta sig igenom läxor, snöstormar och fjällandskap går lätt när de hjälps åt. Grattis Sonja Englund och Malin Andersson.

Titta in på vår Facebook-sida där det finns massor med bilder från Röda mattan och mingel!